Te-ai gandit vreodata cat de nociva este dezvoltarea urbana din zilele noastre? Peste tot vezi beton, asfalt, ciment, sticla. Campurile verzi dispar incet dar sigur sub rotile buldozerelor si locul le e luat de monstri de beton si caramida. Toata agitatia noastra, a oamenilor, pentru a avea propria locuinta nu face altceva decat sa creeze poluare si sa distruga natura. Ii facem rau fara intentie, o sugrumam cu fiecare zi ce trece.
S-au constituit o multime de asociatii pentru protectia mediului. E de apreciat eforturile lor, insa... tot de la noi ar trebui sa vina rezolvarea. Sa fim mai responsabili cand turnam piatra de temelie a unei noi costructii, de la alegerea materialelor cat mai prietenoase cu mediul inconjurator pana la a crea efectiv oaze de verdeata.
In tarile occidentale, de exemplu, de ani buni se pune mare accent pe ecologie, pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon si pe conservarea resurselor naturale. In tara noastra inceputul a fost mai timid, cred ca doar de vreo 7-8 ani au aparut acoperisurile verzi, acele gradini minunate de pe terasele unor blocuri si cladiri si cam tot de atata vreme s-a investit in panouri fotovoltaice pentru independenta energetica.
Dezvoltarea acoperisurilor verzi mi se pare de departe o idee geniala si de aur pentru protectia mediului. In afara de avantajele clare privind absorbtia de catre acestea a prafului si a dioxidului de carbon, as mai mentiona si urmatoarele:
- marirea duratei de viata a acoperisului prin protectie solara si impotriva intemperiilor si a proceselor mecanice de uzura firesti
- amortizare buna a investitiei pe termen lung (un acoperis obisnuit trebuie schimbat la 20-30 de ani, in timp ce un acoperis verde are o durata de viata de pana la 4-5 ori mai mare, pana la 100 de ani), costurile cu investitia intr-un acoperis verde fiind acoperite dupa vreo 8-10 ani.
- ofera o izolatie foarte buna atat pe timp de vara pastrand
racoarea locuintelor, cat si pe timp de iarna, cand aproape inlatura pierderile de caldura, iar totul se traduce prin economie de energie
- se reduce volumul de apa pluviala deversata de pe cladiri in sistemul de canalizare, plantele verzi si stratul de pamant absorbind apa pe care ulterior o transforma in vapori si o reda atmosferei, intr-un circuit firesc al apei in natura
- curand va deveni o moda ai terasa verde deasupra blocului, avand in vedere expansiunea constructiilor despre care vorbeam la inceputul articolului iar autoritatile par pregatite sa subventioneze crearea lor, ca in cazul panourilor fotovoltaice
- izolatie fonica, aspect natural, rezistenta la foc
- nu in ultimul rand, stimuleaza biodiversitatea, imbunatatind habitatul pasarilor si insectelor
Mai jos am facut o selectie de folografii cu gradini verzi luate de pe site-ul unui lider in domeniul amenajarilor peisagistice pe acoperisurile cladirilor - Odu - Green Roof - si imi doresc sa fie sursa de inspiratie pentru cei ce vor dori sa participe activ la protejarea mediului in care vor trai copiii lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)