marți, 10 ianuarie 2017

Pusculita pe un an si alte 3 metode simple de economisire

Bun regasit!

La inceput de an, fiecare dintre noi isi face planuri pentru urmatoarea perioada, asterne visuri pe hartie, sperand ca banii ii vor ajunge pentru a le indeplini. Banii, eterna poveste, eternul neajuns. Oricat de mult castigam, niciodata parca nu-s destui. Am sa vorbesc azi putin despre cum ne putem indeplini obiectivele dramuind banii cu rabdare, economisind usor, fara mari eforturi.

1. Pusculita pe un an


Am imprumutat acum cativa ani de la americani o metoda foarte simpla de economisire: pusculita pe un an. La finalul celor 52 de saptamani, suma minima economisita este de 1400 lei. Ei, cum suna? Ce poti face cu 1400 lei? O vacanta, un obiect mult dorit, un tratament, un curs, un vis devenit realitate. Orice vrei TU.

Cum se face? Se ia un borcan mai mare, se face un orificiu in capac cam de 3-4 cm lungime (cat sa incapa o bancnota indoita), se inchide si se sigileaza cu banda adeziva. Se face un tabel cu 52 de saptamani in care vom nota ulterior, de fiecare data, suma depusa si data depunerii. Se printeaza pe coala A4 si se lipeste pe borcan. Arata cam asa (click pe poza pentru a o vedea mai mare):

tabel borcan economii un an
Tabel pusculita pe un an, detaliat pe 52 de saptamani. Printeaza si lipeste pe borcanul tau!

Regula de baza e urmatoarea: in saptamana 1 depunem 1 leu, in saptamana 2 depunem 2 lei, in saptamana 12 depunem 12 lei, in saptamana 39 depunem 39 lei samd. Deci vom depune minimum atatia lei cate saptamani au trecut. Sume mai mari vor fi depuse la final, in ultima luna, insa cred ca fiecare isi permite sa puna deoparte 200 lei fara sa i se para exagerat o data cine stie cand. La un calcul simplu, la final de an vom avea aproape 1400 lei. Dar cu siguranta suma va fi mult mai mare pentru ca in primele saptamani nu ne vom limita la a pune in pusculita 2-3-4 lei, ci vom pune mai mult. Nu vom simti greutate daca vom pune 10 lei in loc de 2, nu-i asa? 

De fiecare data cand depunem, notam in tabel. Daca uitam cumva sa depunem intr-o saptamana, in saptamana urmatoare vom depune restanta + suma aferenta saptamanii in curs. Pentru o gestionare usoara si a evita "amnezia financiara", recomand sa se aleaga o zi din saptamana pentru aceasta activitate, sa intre usor in rutina (duminica seara, de exemplu). 

Metoda de economisire e usor de urmarit, uneori chiar amuzanta pentru familie (cauti 5 lei prin casa pentru a-i pune negresit in borcan, sa nu ai restanta saptamana care vine). Pot fi implicati si copiii in activitatea de economisire, ii responsabilizeaza si isi formeaza un obicei sanatos. Ban pe ban se aduna mereu si le va prinde bine exemplul din familie in viata de adult. Invata sa fie chibzuiti, organizati, sa-si urmeze planurile si sa indeplineasca obiective bine stabilite, sa urmeze reguli.

Cei carora li se pare prea greu efortul, pot incerca metoda inversa a celor 52 de saptamani. Incep prin a depune descrescator, astfel incat la final termina pusculita cu 1 leu. Pe sistemul "ratelor descrescatoare", intreg parcursul capata alta nuanta, finalul nu mai sperie, ci elibereaza stresul acumularii unor "datorii" care ar putea sabota intreaga actiune de economisire. La inceput exista mult entuziasm, bunavointa, determinare, elemente care ar putea disparea pe parcurs in forma standard a metodei. 


2. 10% la ciorap


O alta metoda de economisire eficienta este metoda celor 10%. Am mai pomenit-o si in acest articol, am s-o reiau. Se stabileste clar ca din toate veniturile, fara exceptie, se pune deoparte o suma reprezentand 10% din total. Se iau in calcul toate veniturile (salariu, pensie, indemnizatie, renta, venituri obtinute din chirii, vanzari, colaborari, profesii libere etc.), nu conteaza valoarea. Regula de aur este se economiseasca cei 10% INAINTE de a imparti banii pe facturi si alte cheltuieli curente. Suntem oameni care actioneaza emotional si daca am lasa la urma economisirea, dupa plata celor de zi cu zi, n-am mai economisi mare lucru. Ni s-ar parea ca raman mult prea putini bani pentru a mai pune ceva deoparte, bani albi pentru zile negre. Nu am mai privi procesul ca pe o invesitie, ci ca pe o cheltuiala.


3. Cate 1 leu pe zi


Cate monede iti trec in fiecare zi prin mana? Primesti rest cativa lei pentru diverse cumparaturi? Nu-i mai arunca prin fundul buzunarelor ori prin torpedou, pune-i intr-o pusculita sau un borcan cu capac. Fa-ti un obicei din a pune la final de zi minimum 2 monede de 50 de bani sau cel putin o bancnota de 1 leu in pusculita. La actiune participa toti membrii familiei, fiecare cu cate 1 leu/zi. Se stabileste de la inceput cat va dura metoda de economisire, iar la final surprizele vor fi foarte placute. In pusculita se va aduna o suma consistenta, mai ales daca participa mai multe persoane. Ma amuza de multe ori metoda asta atunci cand se intampla sa nu am absolut nimic marunt la final de zi si sa fiu nevoita sa iau cu imprumut 50 de bani sau 1 leu de la sot pana a doua zi ca sa nu incalc regula. Bineinteles ca el profita si-mi cerea inapoi cu dobanda, dar constransa de situatie... acceptam. Ce mai, camatarie intre soti. :) Altadata, prevazatoare, ceream sa mi se dea rest in monede si le puneam pe toate in pusculita.


4. Borcanele cu visuri


Se iau 2-3-4 borcane pe post de pusculita (pentru fiecare membru al familiei cate un borcan), se eticheteaza cu visul de indeplinit si ori de cate ori ai ocazia, pui banuti in borcanul aferent visului pe care vrei sa-l indeplinesti. Toate visurile vor fi cam de aceeasi valoare pentru a porni toata lumea cu sanse egale. Odata indeplinit un vis, borcanul acelui vis iese din schema si se continua jocul pana cand se indeplineste si ultimul vis. Fiecare participant are voie sa puna bani in orice borcan doreste, nu doar in propriul borcan, oricand, cu sau fara altcineva de fata (depunere secreta). E o metoda antrenanta, care inainte de a fi o metoda de economisire, este o metoda de a invata sa daruiesti emotie si bucurie. Intr-o familie unita, membrii nu vor fi egoisti, ci darnici si vor pune banii in celelalte borcane. Daruind sub impuls emotional, sumele vor fi mai generoase, deci si economiile mai consistente. 

***

Acestea sunt doar cateva metode simple de economisire, cu siguranta sunt multe posibilitati de a face economii. Nici nu cred ca trebuie sa le practicam pe toate. Atata vreme cat avem permanent o suma stransa pe post de umbrela de vreme rea sau reusim sa ne finalizam planurile mult ravnite, nici nu conteaza foarte tare metoda. Vorba veche, scopul e mai presus de mijloace. 

Economisesti? De ce? Ai vreo metoda anume? Uite, plec urechea, zi-mi in soapta cum faci TU. 

Multam si... multi bani in punga!



PS. Da mai departe vestea, ca sa ai 7 ani de bogatie! :P 




UPDATE 4 ian. 2020 - borcanul cu 365 de bucurii si amintiri


Ia un borcan cu capac. In fiecare zi, scrie pe un biletel ce ti s-a intamplat bun in acea zi. O singura intamplare, o singura situatie. ORICE ti-a ajuns la inima. Fie un om, fie o situatie, fie un sentiment. E imposibil sa nu zambesti intr-o zi. Poate ca ai vazut o floare, poate te-a strans in brate copilul ori un prieten drag, poate ai prins metroul / autobuzul cand te grabeai, poate a ajuns curierul la timp, poate le-a placut alor tai mancarea ta, poate ai gasit paine calda la coltul strazii, poate ti-ai indeplinit un vis. ORICE. :)



La final de an, deschide borcanul, citeste motivele de bucurie si tot ce te-a facut sa zambesti si vei vedea ce an GROZAV ai trait! Da frau liber simturilor, traieste emotiile din nou!

12 comentarii:

  1. Pe asta cu saptamanile am inceput-o, dar pun exact cat trebuie, adica cresc cu un leu saptamanal.
    Daca am mai multi lei de pus, pun in cealalta pusculita, cea in care strang sa imi iau un ceas mai scumput. Asta fiind "borcanul cu visul".
    Pe cea cu 10% as face-o, dar oricum imi raman lunar cel putin 10% din salariu, asa ca oricum economisesc fara sa imi bat capul prea tare. :D Sa vedem cum m-oi descurca atunci cand voi fi la casa mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca te vei descurca si atunci. Il iei pe Costica si mai adaugi un borcan in plus pentru tine. :))

      Ștergere
  2. stiam de cea cu 10% dar la noi n a functionat. nici cea cu vise nu cred ca se prinde, suntem tare imprastiati si impulsivi cu finantele .
    dar acum am luat taurul de coarne si macar pe cea cu saptamanile vreau sa o duc la capat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te tii de ea, o sa-ti placa si-o s-o tii si in anii urmatori. Eu m-am molipsit bine. Spor! :)

      Ștergere
  3. Multam fain de articol, mi se pare faine toate metodele. Sigur incerc macar una din ele, am mare nevoie sa invat sa economisesc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag si sper sa-ti fie de folos. :)

      Cat despre economisit, uite, mai am niste ponturi bune si testate in articolul despre organizarea saptamanala a cheltuielilor (http://marybilibou.blogspot.com/2016/07/meniul-saptamanal-bucurie-in-farfurie.html). Poate ti se pare ciudat la inceput, insa cu timpul vei vedea diferentele atat in ceea ce priveste banii, cat si timpul.

      Spor! :)

      Ștergere
  4. salutari! ce parere aveti de pusculita noua https://pusculitanoua.ro ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant conceptul! Mi-au atras din start atentia "Good News" si "Super Target". :D
      Pare la inceput de drum proiectul, sa fie cu succes parcursul! :)

      Ștergere
  5. Super ingenioase ideile! Cred ca cel mai mult imi place cea cu borcanelele cu vise :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand esti rasfatatul casei, ai toate sansele sa-ti indeplinesti visul mai repede. Asa ca da-te bine pe langa cei dragi. ;)

      Ștergere
  6. Soluția aceea cu săptămânile, în prima săptămână trebuie sa punem în fiecare zi cate 1 leu sau doar la sfârșitul săptămânii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricand in cursul saptamanii, preferabil sa se aleaga o zi anume, sa intre in rutina. :)

      Ștergere

Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)