duminică, 8 octombrie 2017

Morile de apa de la Rudaria, comoara UNESCO de langa Bigar

La doar 15 km de Cascada Bigar, faimoasa in toata lumea pentru frumusetea si unicitatea ei, pe valea Almajului din Caras Severin, se ascunde cel mai mare complex de mori de apa din Romania si din sud-estul Europei: Ansamblul de mori de apa de la Rudaria (Eftimie Murgu). O adevarata comoara intrata in patrimoniul UNESCO dar despre care putini dintre noi au auzit. 

Moara de apa din Rudaria

Cum se ajunge la Morile de Apa de la Rudaria: cum vii dinspre Anina, dupa Bozovici si inainte de Prilipet, un drum lateral plin de gropi iti duce pasii spre Cheile Rudariei. Nu-i mult de mers, distanta de vreo 6-7 km de la drumul principal, insa-i suficient sa-ti amintesti cuvinte din vocabularul suburban si sa le folosesti cu naduf. Asta pana in marginea satului Eftimie Murgu, pe malul raului Rudaria, unde dai de asfalt proaspat turnat si casute insirate, ici colo decorate cu cate o coroana funerara pe fatada, cu copii jucausi si babute pe banca de la poarta. Candva, localitatea purta acelasi nume, Rudaria. De prin anii '70, a primit numele revolutionarului pasoptist Eftimie Murgu, fiind locul sau natal. 

Harta acces catre Morile de Apa de la Rudaria - Eftimie Murgu

De la intrarea in sat, peisajul de schimba, starea ta se schimba. Uiti ce-ai patimit si stai cu sufletul la gura sa zaresti dupa ziduri colorate si printre gardurile gospodariilor pitoresti vreo moara de apa, pe cursul iute al raului din Banatul Montan. Demult, aici erau 51 de mori de apa. Asta pe la 1874, la sfarsitul sec. XIX. Timpul s-a macinat de-a valma cu morile. Au mai ramas 22 de mori, majoritatea functionale, presarate ca sirag de margaritare de-a stanga si de-a dreapta firului manios de apa al Rudariei. 

Satul Eftimie Murgu (fost Rudaria), jud. Caras Severin


Unele mori
sunt aflate in gospodariile satenilor, altele sunt la iesirea din sat, pe Cheile Rudariei. Fiecare moara are povestea, numele si porecla ei, dupa numele celor care le detin sau dupa caracteristicile lor ("Indaratnica dintre rauri" - moara a carei roata se invarte invers, "Moara de la Tunel" - moara alimentata cu apa printr-un tunel, "Moara Trailoanea", "Moara Rosoanea", etc.). Satenii le au in grija din batrani. Nu ma stiu de cand, nici nu conteaza. Pe roata morii s-au macinat destine, s-au invartit legende, s-au creat istorii, s-au plamadit sentimente. Si acum, oamenii isi duc granele la macinat dupa un program bine stabilit, aflat pe panoul de la intrarea in fiecare moara. Cand vreo moara da semne de batranete, tot satenii sunt cei care le repara. Ca-s ale lor, parte din averea familiei.



La inceputul anilor 2000, Complexul de Mori de apa de la Rudaria a fost restaurat de Muzeul "Astra" din Sibiu cu fonduri europene. De atunci, mii de turisti raman muti de uimire in fata spectacolului natural, mirific, gratuit, oferit de vechile mori acoperite cu sindrila cenusie, batute de ploi si soare.

Programare macinat 

E o minune ca morile sunt in stare de functionare dupa mai bine de 100 de ani de la infiintare. Capacitatea maxima este in jur de 140 kg de boabe / ora. Practic, morile sunt formate din constructii din lemn si piatra. Mecanismul e creat dintr-o roata metalica orizontala, mica, invartita de forta apei involburate. Miscarea se transmite pe vertical printr-o tija metalica ce antreneaza la randul ei pietrele de moara aflate in interiorul morii. Ca turist, te astepti sa vezi o roata mare de lemn batuta de valurile inspumate ale raului, insa lucrurile stau diferit si spectaculos. 

Roata Morii Indaratnica dintre Rauri

Ultima si poate cea mai spectaculoasa dintre mori este Moara de la Tunel. Numele sau vine de la tunelul prin care trece apa pentru a ajunge la roata. Pitita dupa pomi, abia ii vezi varful acoperisului din drumul ce da spre padure dinspre Cheile Rudariei. Cobori pe o poteca ingusta si dai cu ochii de minunatia din lemn parca mereu bucuroasa de oaspeti. O movila de-a stanga drumului, deasupra morii, strajuieste tunelul. Pe dreapta drumului, pe trepte roase de timp, se coboara la celalalt capat de tunel, pe unde apa-si sapa drum spre moara, pe sub sosea. 


Moara de la Tunel, Rudaria


Moara de la Tunel, Rudaria. Pitita dupa stanci, abia o vezi din sosea

Poteca de acces catre Moara de la Tunel

Tunelul prin care trece apa catre Moara de la Tunel

Mai furios sau mai lenes, cursul Rudariei se cerne printre paletele rotilor vechi, pe sub mori subrede. E musai sa parcurgi la pas cei 2-3 km, sa gusti din frumusetea si unicitatea fiecarei mori, sa simti cum te prefaci una cu natura, cum uiti de cele lumesti, cum timpul are alta unitate de masura. Sa te intorci in vremurile demult apuse, sa dai glas trairilor, sa aduni in covata sufletului faina amintirilor macinate pe apa Rudariei.

Baraj din barne, Rudaria

Moara de apa din Rudaria

Moara de apa din Rudaria, restaurata

Moara veche de apa din Rudaria

Continuand drumul prin padure, ajungi la un loc de popas amenajat pentru turistii ostoiti de drum. Opreste-te, trage-ti sufletul, umple-ti plamanii cu aer curat. Nu, n-ai visat! Morile-s adevarate! Le-ai vazut cu ochii tai! Spune si altora ce minunatii ai vazut in triunghiul format dintre Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, Parcul National Domogled - Valea Cernei si Cazanele Dunarii. Pentru ca Romania-i frumoasa! FRUMOASA! 

Loc de popas in padurea de langa Cheile Rudariei

Cascada pe Cheile Rudariei, pe dreapta drumului

Cheile Rudariei

Cheile Rudariei

Cheile Rudariei

Cheile Rudariei

Oameni cu suflet au creat pe Facebook o pagina dedicata acestori comori si promoveaza online Morile de la Rudaria - Eftimie Murgu. Multumim pentru efort! 


*Fotografii si video arhiva personala


Un comentariu:

  1. Am vizitat cu 3 saptamani in urma morile de apa de pe Cheile Rudariei ,sat Eftimie Murgu jud.Caras Severi.,merita vizitat pentru ca inca o parte din ele care sant in grija satenilor sant functionabile ,satenii merg cu boable la macinat la aceste mori care dateaza de peste 100 de ani.

    RăspundețiȘtergere

Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)