luni, 28 martie 2016

Sfantu Gheorghe, paradisul unde Dunarea saruta Marea Neagra (2)

rezervatia biosferei delta dunarii - nuferi albi
Am amanat 2 ani sa scriu despre vacanta din Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe, pentru ca niciodata nu gaseam suficient de multe cuvinte frumoase pentru a descrie paradisul din acest colt de lume. Zilele trecute am adunat in acest articol doar cateva sfaturi si recomandari de calatorie in zona, azi voi vorbi mai pe larg despre cum iti poti petrece o vacanta de vis fara prea multi bani pe litoralul romanesc. Sau in delta. De fapt, Sfantu Gheorghe e unicul loc din tara in care poti vedea cu ochiul liber cum Dunarea se contopeste cu Marea Neagra prin bratul cu acelasi nume, Sfantu Gheorghe. Fix la gura de varsare a fluviului in mare, o asezare pitoreasca e gata oricand sa-si primeasca turistii veniti de prin toate colturile lumii, dornici sa descopere minunatiile lasate pe pamant de Mama Natura.

Noi am petrecut aici o vacanta de vis in iulie 2014 si am ales destinatia cu cel mult 3 saptamani inainte de data inceperii sejurului. N-am avut prea multe date "din teren" (cineva mi-a aruncat o pastila ca e nisip foarte foarte fin, am dat search pe Google, dupa cateva poze ne-am si hotarat), iar la cazare am avut noroc de o ultima camera la o pensiune, cazarea la localnici fiind pentru mine o varianta de neluat in calcul. Mai jos sunt informatii culese din timpul acestui concediu, sper sa fie utile si sa atraga turisti in acest rai salbatic.

peisaj superb delta canal sfantu gherghe sulina

Cum se ajunge la Sfantu Gheorghe

Desi sunt peste 80 de km din Tulcea pana la Sfantu Gheorghe, in satul statiune se ajunge numai pe calea apei, pornind din portul Tulcea. In functie de buget si preferinte, se poate merge cu vaporul (5-6 ore) sau catamaranul (2-3 ore), ambele de la Navrom Delta sau cu salupa, de la particulari (1-2 ore). Tarifele variaza si ele in functie de confort: 48 lei la vapor, 60 lei la catamaran si de la 100 lei de persoana la salupa. Iata site-ul Navrom Delta pentru tarifele actualizate si orarul de circulatie al vaselor. Vara, se circula alternativ, o data vaporul, o data catamaranul si sunt cam 3-4 curse pe saptamana la Sfantu Gheorghe. Iarna, se intampla sa circule un vapor o data pe saptamana sau mai rar. 
sfantu gheorghe delta dunarii port tulcea


Daca nu vrei sa mergi atat de mult pe apa, poti evita Tulcea si salva timp pretios mergand la Mahmudia, la vreo 20 de minute pe sosea de Tulcea, cel mai apropriat loc de Sfantu Gheorghe in care poti ajunge cu masina. Lasi masina in parcarile din apropierea portului Mahmudia, costa in jur de 5 lei / zi si stii ca o gasesti intreaga la intoarcere. Singurul inconvenient este legat de locurile de pe vapor/catamaran. Ele nu sunt rezervate, se merge pe principiul primul venit, primul servit si de obicei se pleaca deja din Tulcea cu toate locurile pe scaun ocupate, iar din Mahmudia urca destul de multe persoane.

delta dunarii


Cazare in Sfantu Gheorghe

Retine, localitatea este micuta si posibilitatile de cazare limitate, de aceea este bine sa faci rezervari din timp, sa n-ai surprize. Cazarea se poate face la pensiuni sau la localnici. Aici se traieste din turism pe timp de vara, deci cei care ofera acest gen de servicii vor face tot posibilul sa va castige increderea si sa reveniti. Fiind atat de departe de Tulcea, putini sunt cei care au un loc de munca stabil. Femeile sunt angajate pe la pensiuni, ca bucatarese ori cameriste.

Noi ne-am cazat la o pensiune noua, construita acum vreo cativa ani de catre doi tineri indragostiti iremediabil de natura, Adina Paula Capota si Victor Cristea, acum familia Cristea, paziti cu bucurie de Ozzy, patrupedul vioi al casei. Pensiunea se numeste Spiritul Deltei Guesthouse, este situata la 5 minute de port si centrul comunei, are bucatarie proprie, camere curate, cu toate dotarile necesare (mai putin televizor in camere), curte mare cu pomi si verdeata unde se poate campa la cort, doua terase (una exterioara cu masa si banci din busteni si una acoperita pe care se afla un televizor mare si o masa de ping pong), gratar in curte pe care poti frige pestele prins. Faptul ca nu exista televizor in camera e un plus. Mergi in vacanta sa te relaxezi, nu sa stai cu burta-n sus la la televizor, asta faci acasa. Eu n-am simtit lipsa lui nicio clipa.

pensiunea spiritul deltei sfantu gheroghe

Proprietarii pensiunii au facut tot posibilul sa ne simtim ca-n rai si un amanunt a facut diferenta fata de pensiunile si hotelurile in care am mai stat: aici am fost mereu Mari si "numele sotului", niciodata "domnii de la camera 2". Chiar si la bucatarie, pe caietul cu comenzile pentru masa, eram trecuti cu numele mic, ceea ce ne-a lasat o senzatie de apropiere, ne-am simtit comozi, de-ai casei. La fel, proprietarilor le spuneam pe nume, fara politeturi scortoase. Orice informatie solicitam sau de orice aveam nevoie, imediat eram serviti cu zambetul pe buze si real interes, de parca eram singurii turisti din intreaga pensiune. Ne-am simtit in siguranta toata perioada si n-am avut nicio emotie sa lasam bunuri de valoare in camera, inclusiv notebook-ul meu.

cazare sfantu gheorghe delta dunarii

Preturile la cazare in plin sezon (noi am fost in a doua jumatate a lunii iulie), se situeaza undeva intre 60 lei - 80 lei / noapte la localnici si 100-200 lei / noapte / camera dubla la pensiuni, in functie de facilitati. Noi am platit la Spiritul Deltei Guesthouse in jur de 100 lei / camera cu pat matrimonial / noapte, acum e 100-120 lei / camera dubla in plin sezon.

pensiunea spiritul deltei guesthouse

Locuri de servit masa in Sfantu Gheorghe

De obicei, mesele se servesc la bucatariile si micile restaurante ale pensiunilor sau la localnici. Fiind putini turisti, se face mancare in cantitati mici, la comanda si in general specialitati din peste. E recomandabil ca in prima zi sa anuntati la pensiune daca vreti sa ramaneti la masa, sa se puna portii si pentru voi, altfel riscati sa va culcati flamanzi.

Noi am mancat la bucataria pensiunii, era o doamna din sat, Lavinia, care gatea dumnezeieste. Ziceam si in articolul trecut, pana si sotul meu a mancat faimosul bors pescaresc specific acestei localitati, storceag, o ciorba de peste delicioasa cu lapte, zer sau smantana si apa din Dunare. Nu strambati din nas, cam asa arata apa Dunarii pe canalele linistite, poti vedea fundul apei, radacinile plantelor si cum inoata pestii:
sfantu gheorghe delta dunarii pesti in apa limpede


bors pescaresc sfantu gheorghe delta dunarii

Mi-a mai placut tare o alta specialitate pescareasca, scordolea, o combinatie de peste cu cartofi: 

sfantu gheorghe delta dunarii mancare pescareasca

Chiftelutele marinate din carne dulce de morunas sunt o adevarata delicatesa, parca si-acum simt aroma lor.
chiftele morunas sfantu gheorghe delta dunarii

Intr-una din zile, pestele prins de noi s-a rumenit frumos pe gratarul din curte, in bazait de tantari. Cred ca aveau un program de vanatoare, ieseau undeva in jurul orei 20 si erau activi vreo 2-3 ore, apoi liniste iar. Pareau niste tantari "altoiti", ciupeau sanatos si-ti lasau amintiri de neuitat pe piele.

pescuit delta dunarii sfantu gheroghe

peste pe canalul sulina sfantu gheorghe

Bucataria pensiunii Spiritul Deltei era in alt corp de cladire, curata si mesele se serveau pe o terasa special amenajata. Bucatareasa ne mai intreba din cand in cand ce am vrea sa mancam, sa-i dam idei. Mi-ar fi placut sa aiba mai mult timp liber pentru a sta la taclale cu turistii, sa ofere detalii legate de zona si legende nescrise. Povestea asa de fain, m-au captivat in repetate randuri istorisirile ei, desi la prima vedere mi s-a parut ursuza si tafnoasa. Evident, n-avea cum sa stea prea mult cu noi, am fi ramas cu stomacul gol masa urmatoare. :) De obicei era un meniu dinainte stabilit, iar tarifele pentru masa erau relativ ok: 20 lei / persoana mic dejun, 35 lei / persoana pranz si 25 lei / persoana cina.

pensiunea spiritul deltei terasa exterioara

Excursii pe canale cu barca sau salupa

Cei care doresc sa cunoasca mai in detaliu salbaticia deltei au posibilitatea sa faca excursii spre diverse atractii turistice din Delta Dunarii, la tarife pornind de la 50 lei de persoana, minimum 2-3 ore. Se merge cu barca cu motor, organizat, cu ghid si veste de salvare obligatoriu. Ghidul nostru era un localnic foarte vesel si prietenos, singurul din sat care mai stia sa lucreze acoperisurile caselor cu stuf.

in delta dunarii cu salupa

Insula Sacalin, cel mai nou pamant romanesc format din aluviunile aduse de Dunare la varsarea in Marea Neagra, e de departe cea mai importanta atractie turistica din zona. Pe o suprafata de peste 21.000 de ha, aici se retrag pentru cuibarit si iernat pelicanii si alte sute de specii de pasari, e raiul lor, colonii intregi de pelicani si stoluri de felurite alte inaripate putand fi admirate in zona. E impresionanta imaginea lor, naturaletea cu care zboara deasupra apei si-a stufarisului si contrastul dintre penajul lor parca atent creionat si verdele deltei. Nu pot descrie in cuvinte trairile pe care le am cand resusesc sa surprind cu privirea zburatoarele din delta.

delta dunarii insula sacalin

insula pelicanilor sacalin

sfantu gheorghe delta dunarii pelicani

insula sacalin cu pelicani

sfantu gheorghe delta dunarii pasari

pasari din delta dunarii

Insula nu a fost niciodata locuita de oameni, pe de o parte se scalda in mare, pe de cealalta in Dunare. In poza de mai jos se vede in prim plan apa marii, apoi insula Sacalin iar in plan indepartat Dunarea.
Atentie, a nu se face confuzie cu insula Sahalin, care-i undeva prin Rusia!

sacalin insula sfantu gheorghe

Cherhanaua veche din Sfantu Gheorghe, alta data o uriasa cherhana, acum o cladire subreda, aflata in paragina. Am aflat de la ghidul nostru ca in vremuri demult apuse, aici erau aduse cantitati uriase de peste, chiar si 20 de tone pe zi. Tot aici era si ghetarie. Iarna, localnicii taiau gheata din Dunare si o depozitau la cherhana. Le ajungea pana in miezul verii. 

delta dunarii sfantu gheorghe cherhana

sfantu gheorghe delta dunarii cherhana


Observatorul ornitologic, un mic foisor din lemn, inalt de vreo 10 metri, cu ferestre pe toate cele 4 laturi, ofera o superba panorama peste desisul de stuf si vegetatie si permite turistilor sa vada pasarile deltei in arealul lor natural.

trasee turistice sfantu gheorghe delta observator ornitologic

Nuferii albi si cei galbeni infloresc numai in anumite perioade din zi. Daca e mai innorat, se pot inchide. Puritatea nuferilor albi e inegalabila si doar valurile produse de ambarcatiuni pe canalele pe care se poate circula ii pot distruge (prin lovirea petalelor de frunzele carnoase).

nuferi albi delta

sfantu gheorghe delta dunarii nufar galben

Canalul navigabil spre Sulina este o alta bretea pe care se poate circula cu barcile, e strajuit de papura si stuf iar apa este incredibil de curata si limpede. Aici am vazut suprafete intinse acoperite cu nuferi. Imi placea sa pescuiesc in acest loc, linistea din zona ma relaxa maxim. In apropiere, pasteau herghelii de cai liberi.

canal sulina sfantu gheorghe delta


Plaja din Sfantu Gheorghe

Nisip FIN. Cel mai curat si fin nisip pe care l-am vazut vreodata pe litoralul romanesc. Plaja se intinde pe vreo 30 de km, spre Sulina, iar latime variaza. E o plaja salbatica, suficient de mare incat oriunde ti-ai asterne cearsaful, nu auzi in jur decat vantul, valurile marii cum se sparg de tarm si tipetele pescarusilor. Pe plaja nu este permis comertul si nici construirea de terase, hoteluri etc., se aplica regulile stricte ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Abia pe la 100 de metri de plaja zaresti un comerciant ambulant cu bere si apa la gheata, cateva gustari si suveniruri. E la capatul traseului parcurs de trocarici. Pe dunele de nisip exista vegetatie, pe tarm e nisip si atat.

nisip sfantu gheorghe delta

plaja sfantu gheorghe delta

plaja salbatica sfantu gheorghe delta


Plaja nu e niciodata aglomerata, putinii turisti se opresc in general aproape de poteca de acces spre plaja. Cine doreste liniste, se indeparteaza. Noi am mers cateva sute de metri in stanga si nu ne-a deranjat nimeni niciodata, nici macar vacile satenilor lasate libere pe grinduri cat e vara de mare. Se poate face topless si nudism in voie, nu-i nici naiba sa te vada. Amatorii de dragoste in mare n-au nicio piedica in a-si pune in aplicare fanteziile.

Pe mici portiuni de tarm, in valuri, niste mici viermisori imi tot ramaneau pe picioare si nu stiam ce sunt. Abia cand am revenit in Bucuresti am aflat ca de fapt erau licurici de apa si in negura noptii ei lumineaza albastrui in apa. Sunt convinsa ca e fascinanta imaginea. Am cautat pe net o poza si arata cam asa, numai cat sa ma oftic eu ce spectacol am ratat:

licurici pe plaja noaptea

sfantu gheorghe delta mesaj pe nisip

Pescuitul in Sfantu Gheorghe

Nu poti rataci pe canale cum si pe unde vrei tu, exista paza de coasta care supravegheaza intreaga zona si verifica cine si pe unde pescuieste. Pentru pescuit profesionist ai nevoie de permis, insa cel la un bat-lanseta mica, pentru recreere, e admis. Noi am pescuit pe canalul care duce la Sulina, iar intr-una dintre zile, sotul meu pescar amator a reusit sa prinda pentru prima oara stiuca. Pentru necunoscatori ca mine, stiuca este un peste rapitor si foarte greu de prins. El si-a adaugat in palmares cateva bucati de stiuca frumusele, iar eu mi-am umplut bine matul dupa o zi de pescuit cu stiuca proaspata. :D

De obicei, am pescuit in zona bacului de trecere de pe canalul de legatura Sfantu Gheorghe - Sulina si am reusit sa capturez chiar si eu cativa pesti, ca o adevarata pescarita. :D

pescuit delta

peste canal navigabil dunare


Cu lansetele in mana, ne-am si indepartat de sat si am gasit o lotca veche, parasita, numai buna de decor pentru pescarii din noi. Ne-a fost de ajutor, am reusit si aici sa prindem peste incat sa aducem si in Bucuresti, de pofta, cateva cozi de peste proaspat.

sfantu gheorghe delta dunarii pescuit

pescuit sfantu gheorghe sulina canal

Asfintitul in Delta Dunarii nu mai are nevoie de nicio descriere. Rasaritul soarelui pe plaja nu m-a prins, dar e un motiv sa revin la Sfantu Gheorghe.

asfintit soare sfantu gheorghe delta

Transportul si utilitatile din Sfantu Gheorghe

Principalul mijloc de transport din sat este un vehicul unic, intalnit numai aici. Se numeste trocarici si e un fel de tractoras cu o remorca in spate, dotata cu banci sau scaune pentru transportul calatorilor din centrul localitatii pana la plaja. Tariful la trocarici era 2 lei / persoana. Cursa dureaza cam 5-10 minute. Pe jos ar fi fost de mers cam 3 km, cca 25-30 de minute. Cand te gandesti ca timpul vacantei tale e limitat, bineinteles ca alegi sa dai 2 lei biletul si sa te bucuri mai mult de timpul liber ramas decat sa pierzi o ora din zi numai pe drum (asta daca mergi o singura data in zi la plaja).

trocarici plaja sfantu gheorghe

Atentie! Pe Google Maps pare mai usor accesul pe malul Dunarii, insa, in realitate, la plaja se ajunge pe un drum care pleaca din centrul localitatii. Pe mal nu se poate ajunge pana pe plaja, existand la un moment dat o portiune mlastinoasa dificil de trecut. Traversarea inot este foarte periculoasa la varsarea Dunarii in mare, curentii formati de apa sunt foarte puternici si in zeci de randuri au fost curmate vieti in acea zona. Am facut o harta detaliata despre cum se ajunge din Sfantu Gheorghe la plaja. Nici ambarcatiunile mari nu pot traversa pe la gura de varsare, deoarece sunt foarte multe grinduri formate. Aluviunile imprevizibile si permanent in miscare nu permit vaselor mari accesul in siguranta. Se spune ca o situatie similara s-a petrecut cu foarte multi ani in urma cand o ambarcatiune de capacitate mare, pe nume Tuzla, s-a aventurat intr-o astfel de zona plina de aluviuni. Epava navei se poate vedea si azi in localitatea care i-a preluat numele, Tuzla.

harta sfantu gheorghe delta dunarii


Transportul bagajelor turistilor se face cu remorci mai mici sau mai mari, carucioare sau chiar cu roaba. Nisipul strazilor e foarte fin si cine-i mai neinspirat si-si ia un troler mare dar cu roti mici, isi cam blesteama zilele. Cu grija pentru turisti, gazdele ii asteapta direct in port, la coborarea de pe vapor, cu vehiculul din dotare pregatit. N-am vazut inca magari in port, doar carute, roabe si remorci.

portul maritim din sfantu gheorghe

Localnicii au propriile semne de circulatie, unice. Ii ajuta sa nu se rataceasca pe canale cand sunt in drum de agrement sau cand merg la pescuit si-si arunca plasele.

sticla atarnata in par sfantu gheorghe

plase pescuit sfantu gheorghe

In localitate exista internet, semnal la telefon, bancomat, farmacie, supermarket (preturi apropiate de Bucuresti), biserica, oficiu postal, benzinarie. A existat si un sat de vacanta, Green Village, insa era inchis de tot cand am fost noi, in 2014. Se putea campa la cort si se organiza in luna august Festivalul International de Film Anonimul. Nu stiu daca si-a reluat activitatea.

Mi-aduc aminte ca si in curtea pensiunii Spiritul Deltei se putea campa, era loc pentru corturi, precum si dusuri si toaleta speciale pentru cei care doreau camping. Apropo de camping, in aceeasi perioada cu noi au stat la pensiune si doi turisti francezi (cuplu) pe care i-am admirat inca de pe vapor pentru degajarea cu care-si traiau viata si se bucurau de vacanta. Pe vas, tipei i s-a facut somn (de inteles la un drum de vreo 5 ore), si-a scos rogojina, si-a pus palaria pe fata sa n-o bata soarele si a dormit fara nicio grija mai bine de o ora pe podeaua vaporului.

Vremea în Sfântu Gheorge: 

Camere live din Sfântu Gheorghe, vedeți micul port din deltă și gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră: 

***

Daca vorbele mele n-au fost de ajuns sa-ti planifici o vacanta in Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe, poate vor reusi imaginile de mai jos:




***

Amintirile mele din Delta Dunarii par vii si dupa atat de multa vreme. Imi amintesc cu placere de delta, de mare, de pensiunea Spiritul Deltei Guesthouse, de nuferi, pelicani, pesti, trocarici, observatorul ornitologic, barcile cu motor, cirezile de vaci si hergheliile de cai lasate libere sa pasca, barzaunele care m-a alergat cateva sute de metri intr-o seara, bronzul care s-a mentinut mult timp.


Vom reveni la Sfantu Gheorghe, dar de-acum incolo vom fi... 3 turisti! :)





*Click pe poze pentru vizualizare la o rezolutie mai mare

plaja nisip fin sfantu gheorghe

vand rame delta

amintire spiritul deltei

vapor sfantu gheorghe tulcea navrom

plaja salbatica sfantu gheorghe

delta dunarii multe pasari

plimbare cu barca sfantu gheorghe

egreta alba delta

delta dunarii vegetatie

plaja superba delta dunarii




















15 comentarii:

  1. Da foarte frumos ati scris despre un colt de rai. Am bunici acolo si nu ma satur sa admir niciodată priveliștea. Cand eram mica era ceva normal ptr mine, dar la maturitate mi-am dat seama ce rai putem avea in frumoasa noastră Romanie

    RăspundețiȘtergere
  2. Da foarte frumos ati scris despre un colt de rai. Am bunici acolo si nu ma satur sa admir niciodată priveliștea. Cand eram mica era ceva normal ptr mine, dar la maturitate mi-am dat seama ce rai putem avea in frumoasa noastră Romanie

    RăspundețiȘtergere
  3. Descrierea m-a facut sa traiesc inca o data , emotie pe care am trait-o acum ceva ani cand am fost in sf gheorhe ... vara aceaasta intentionez sa merg din nou si cautand informatii si detalii despre cazare am dat de blog .... felicitari pt cum ati descris totul...iar eu abia astept vara !

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunată prezentare, ați reușit să structurati atat de minunat acest colț de rai

    RăspundețiȘtergere
  6. M-ati facut curioasa :) Cu siguranta vom incerca Sf Gheorghe la vara ca si destinatie de vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna zius!
    Nu știți daca se poate ajunge cu masina personală in ziua de azi cu masina in Sfântul Gheorghe ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista sosea care sa lege Mahmudia / Murighiol de Sfantu Gheorghe, acolo e inima deltei. Si e mai bine sa ramana asa, salbatica zona. :)

      Ștergere
  8. Cu multi, multi ani in urma am fost la Sf.Gheorghe, citind articolul mi am amintit acea perioada si acel colt de RAI.Vicisitudinile vietii m au purtat departe, dar sper ca intr o zi sa pot ajunge din nou in acel mirific loc. Un salut tuturor locuitorilor din Sf.Gheorghe ospitalitatea lor o voi purta in inima mea oriunde viata omi va indrepta pasii.😘😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte util articolul. Mi-ar placea o vacanta cu copiii(3-5 ani) vara aceasta. Aveti tips-uri in acest sens?

    RăspundețiȘtergere
  10. Estefoarte frumos ,ceve de vis,liniste,mancarea pescareasca este de neinlocuit,am fost de multe ori la sf.gheorghe si in septembrie dupa 25-imi doresc saajung din nou,foarte frumos articolul!

    RăspundețiȘtergere
  11. M-ai convins. Acum caut cazare. Ultima mea vizită la Marea Neagră a fost la Portița, acum 30 de ani...

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo! Bun articol! Multumim frumos de informatii...

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumos articolul. Peste o saptamana plecam si noi. Abia astept sa revad locurile mele dragi pline cu amintiri.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte detaliat articolul.

    RăspundețiȘtergere

Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)