miercuri, 2 septembrie 2015

Anestezia dentara in timpul alaptarii

Cand omul vrea sa faca ceva, gaseste o cale. Cand nu vrea, gaseste o scuza.

Cred ca cele mai frecvente scuze le gasim cand vine vorba de mers la dentist. Nu ne mai doare nimic cand ne gandim la zgomotul frezei. Sau n-avem timp. Ori caria e mica, abia o vezi. Lucrarile stomatologice-s scumpe. Nu ne place gustul sau mirosul medicamentelor folosite in cabinet. Ne e teama de durere si amanam iar si iar pana devine urgenta treaba, chiar daca stim de la inceput ca se foloseste de obicei anestezic daca trebuie umblat la nerv, fie spray, fie injectabil. Lista poate continua cu 101 motive pentru evitarea dentistului.

In timpul sarcinii si alaptarii vizitele la medicul stomatolog nu trebuie sa se opreasca. Corpul ia foarte mult din calciul mamei si-l da bebelusului, prin placenta, respectiv lapte, astfel ca oasele si dintii mamei au de suferit si se impune un aport suplimentar de calciu. De cele mai multe ori insa, nu e suficient si apar cariile si durerile dentare. E stiut ca orice mananca mami ajunge la pui, inclusiv medicamentele. E foarte dificila interventia stomatologica "pe viu", asa ca au aparut noi tehnici si substante care sa vina in sprijinul pacentei. E mai simplu sa previi sau sa tratezi o carie mica decat sa faci o extractie.

Anestezia clasica, in gingie, e exclusa din start in timpul alaptarii. Sau se face numai daca se intrerupe alaptarea o zi-doua, sa nu fie afectat bebe. Ramane un alt tip de anestezie pe care l-am testat de curand, anestezia in dinte. Dupa ce m-a chinuit dentistul si mi-a scos un nerv pe viu, a apelat la aceasta tehnica la un alt dinte. Doare al naibii de tare intepatura ca se face in interior, in os. Nu tine nici mult efectul, cateva minute, suficiente totusi sa nu sari de pe scaun la fiecare manevra a doctorului. Dar cantarind lucrurile, e cea mai buna solutie cand esti in nevoie. Dupa 1-2 ore poti alapta iar durerea ta se uita cand tii ingerasul in brate si-l privesti cum mananca lacom laptic bun si sanatos. Cel mai bun laptic din lume.

Deci solutii se gasesc, vointa sa fie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu