duminică, 1 martie 2015

Cascada Valea Spumoasă - Buşteni

Ca tot bucuresteanul, ma gandesc frecvent unde pot evada la final de saptamana ca sa-mi scot praful din plamani si zgomotul din urechi, ce destinatii turistice la cel mult 2 ore de capitala exista, ce locuri frumoase, obiective turistice si monumente ale naturii aproape de Bucuresti pot vizita. Pe Valea Prahovei mergem majoritatea din comoditate, ca-i tare la indemana. Sinaia, Busteni, Azuga si Predeal colcaie in fiecare week-end de petrecareti veniti din buricul targului. Traseele sunt in general aceleasi, putini se avanta pe poteci mai putin batute.
trasee turistice Busteni

Intr-o escapada de-a noastra la Busteni de acum cativa ani am pornit pe un traseu marcat care ducea sus la Caraiman. N-aveam de gand sa urcam pana acolo, nu eram echipati pentru un drum asa de lung. Insa o plimbare de vreo jumatate de ora prin padure nu ne strica.

Plecam din centrul statiunii spre Telecabina din spatele hotelului Silva. Ne abatem putin pe la
Manastirea Caraiman, manastire aflata la acea vreme inca in constructie intr-o poienita de la marginea oraselului de munte, la doar cateva minute de soseaua principala. De la Telecabina urmarim marcajele. In punctul in care traseele se despart, alegem traseul din dreapta. Cel din stanga duce la Cascada Urlatoarea si e un traseu usor, de maxim o ora. Mergem cam vreo 20 de minute pana la o statie de epurare, imprejmuita cu gard albastru. Traseul urmeaza in stanga, insa noi facem dreapta pe drumul forestier, pe langa gard. Aflam de la un grup numeros de turisti ca acel drum forestier duce catre o cascada mai putin cunoscuta si catre un punct Salvamont Busteni. Urmeaza un urcus de mai bine de un sfert de ora, apoi o poteca batatorita pe care o luam la pas usor pieptis. Curand vedem cabanuta de lemn a celor de la Salvamont si un perete drept de stanca se inalta in fata ochilor nostri. Trecem prin spatele cabanei, facem dreapta si un zgomot de cadere de apa ne gadila urechea. Deja simtim racoarea apei izvorata din creierul muntilor. Ridicam privirile si ramanem inmarmuriti la un spectacol al naturii ce ni se infatiseaza in toata splendoarea: cascada Valea Spumoasa. O cascada formata din 3 paraiase rasfirate pe stanci, asemeni unui voal de mireasa ce acopera piatra si-si croieste drum prin vegetatia marunta. N-ai cum sa ramai nemiscat cand vezi asa peisaj, asa minune plamadita de natura in Bucegi, la doar jumatate de ora de mers pe jos din Busteni.

Putini sunt cei care cunosc acest tainic traseu pentru ca el NU este marcat si omologat deoarece este in vecinatatea acelei statii de epurare apartinand Borsec (sper sa-mi amintesc bine). Il promovez eu aici si acum pentru ca merita sa ajungi la Valea Spumoasa, insa cu inima indoita scriu si asta pentru ca-mi doresc sa gasesc aceeasi frumusete salbatica de fiecare data cand revin. Vreau sa vad cercelusi si alte flori de munte, apa curata in miros de cetina, nu ambalaje de tot felul, gunoi si urme de civilizatie nesimtita. Traseul este potrivit pentru cei neinitiati intr-ale muntelui, neechipati pentru urcari pe creste, pentru familii cu copii si pentru oricine doreste sa-si oxigeneze plamanii si sa descopere locuri noi. Eu il fac de fiecare data cu placere, ori de cate ori simt nevoia de o plimbare aproape de pensiune/hotel. Mai anul trecut ne-a prins o ploaie marunta cand ne intorceam spre statiune. Din tot grupul, nimeni nu si-a grabit pasul ci ne-am pastrat cu totii veselia si buna dispozitie abia capatate pe cararile stancoase din Parcul National Bucegi.

Ori de cate ori ajungi pe poteci de munte adu-ti aminte un lucru, turistule: cutia de bere e mai usoara cand e goala. Daca tot ai depus un efort sa o cari pana sus plina, o sa fie floare la ureche sa o cobori pana la baza goala, la primul tomberon! La fel si restul ambalajelor. Ca altfel, data viitoare cand revii in acelasi loc, o sa le gasesti tot tu si-ai sa exclami dezgustat: "Ce nesimtiti! Au lasat mizerie in urma lor!"

2 comentarii:

Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)