marți, 3 mai 2016

Traditii si obiceiuri pascale romanesti

De cand e lumea lume, Pastele a tinut 3 zile. Au trecut peste omenire vanturi si ploi, razboaie si iubiri aprige, troiene si arsita, foamete, crize financiare, boom-uri economice. De cand se stie, romanul tot 3 zile a petrecut, indiferent de context. Dupa o indelunga analiza, am ajuns la concluzia ca cele 3 zile ale Pastelui romanesc arata cam asa:

Ziua I:

- in popor e cunoscuta ca Ziua Sfantului Gratarie sau Ziua Imbuibarii;
- dupa 364 de zile de post aprig, romanul baga-n el ca spartul (orice in afara de stevie si loboda), cine stie cand (daca) mai prinde o zi de mare sarbatoare?!;
- azi invie pofta de iarba verde, asa ca multi isi scot gloata la pascut, oriunde vad un palc viu de iarba sau un pom nedefrisat;
- fiecare se afuma cum poate, unii pe balcoane, altii prin cluburi, altii prin biserici si cimitire;

gratar-in-lumanarar-funny-idiots
Sfantul si Preamaritul Martir "MIC", cel care si-a dat obstescul sfarsit in zi de mare sarbatoare crestineasca.
Amin si bogdaproste, odihneasca-se in mate!

- credinciosii se saluta pios cu "HAI Nechen!", de "HAI Noroc" si "HAI Burger" sunt satui in fiecare zi;
- cei mai norocosi reusesc sa-si lege singuri sireturile de la tenisii noi, luati special din Spania pentru Paste;
- gospodinele pun pe masa flori (in general muscate si limba soacrei), in amintirea momentelor cand primeau flori de la (candva) capul familiei;
- pe vremuri, ouale se inroseau cu urzici in zorii primei zile de Paste, sa fie nuanta mai proaspata; azi se inrosesc in Joia Mare cu Dr. Oetker sau cu Dr. Ciomu; se depoziteaza la loc intunecat, sa nu faca intamplator condens si sa-si piarda culoarea si luciul si sa necesite lustruire temeinica;
- in prima zi, ouale se ciocnesc cu capul; cine nu mai are oua de spart poate trece la farfurii.

Ziua a II-a

- popular stiuta si ca Ziua Sfantului Colebil, pe alocuri chiar Ziua Sfantului SMURD;
- in unele zone, azi se practica stropitul cu apa (de obicei, peste cei lesinati cu burta plina);
- traditia spune ca daca azi nu incerci Colebil, Triferment, Dicarbocalm si Espumisan, ai ficatul tare si trebuie sa-l dregi cu trascau de prune;
- in unele zone, dupa ridicarea din asternut, se recomanda Smecta, Dulcolax sau zeama de varza, dupa caz;
- pentru cei cu deficit de bila (fiere), se recomanda o soacra;
- azi se practica ritualul bocitului in fundul curtii, nu conteaza pentru ce, dar e obligatoriu; frecvent intalnim doinele de jale Au ficatu', Au capu', Unde-ai dormit aseara, Gheorghe?, Maine-i zi de lucru iara etc.;
- dac-a mai ramas Lumina din prima zi, azi se stinge, pentru ca nu cumva Enelul s-o factureze cu suprataxa, fiind zi de luni.


Ziua a III-a

- i se mai spune si Lasatul secului pentru Postul Pastelui Viitor;
- azi natura renaste din cenusa Sfantului Gratarie, bastinasii revin in Bucuresti si-si reiau activitatile robotice;
- corporatistii joaca "v-ati ascunselea" pe dupa monitoare in speranta ca vor (re)gasi iepuroaicele de sambata seara, de la biserica;
- strazile scapa de gropi, toate se astupa cu masini si injuraturi;
- ouale rosii, pasca, mielul si cozonacii isi obtin prea cinstitul loc pe Facebook, spre nemurire si prea fericitul LIKE;
- domnisoarele si tinerele neveste amana cura de slabire pentru saptamana viitoare, martea fiind zi cu ghinion pentru demararea unui proiect atat de ambitios;
- salutul traditional rostit inca din zorii zilei este "Ai 50 de lei pana la salariu?".


Daca mai stiti alte traditii si obiceiuri practicate in zilele de Paste in diferite zone ale tarii, astept sa mi le impartasiti intr-un comentariu. :)

---
*Acest articol este un pamflet si a fost gandit cu creierul tulbureL, asa ca veniti cu inca o sticla, sa nu stricam spiritul sarbatorilor pascale! :D
** Sursa foto: Citesc pe WC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu