Sistemul imunitar al bebelusilor este insuficient dezvoltat, iar pericolele ii pazesc in orice loc. Chiar daca parintii au grija, uneori anumite infectii nu pot fi evitate. In afara de vaccinurile gratuite aflate in schema obligatorie de vaccinare a copiilor, exista si vaccinuri optionale care se administreaza copiilor pentru a-i proteja de eventuale infectii si boli, evident contra cost (si-s destul de scumpe).
Unul dintre vaccinurile optionale dar recomandate de foarte multi medici pediatri este vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus, o infectie virala care se manifesta prin diaree severa si varsaturi (gastroenterocolita). Copiii care intra in contact direct cu materii fecale ale unei persoane bolnave pot lua rotavirus (de obicei se intampla in mediul spitalicesc sau in locurile publice). Gastroenterocolita poate fi fatala daca nu se intervine suficient de repede, intrucat se produce deshidratarea organismului prin pierderea lichidelor.
Vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus se administreaza dupa
varsta de 16 saptamani pana la 24 de saptamani, in doua doze cu pauza de cel putin 4 saptamani intre ele, pe cale orala. Exista doua tipuri ale acestui vaccin: pulbere si solvent care trebuie amestecate inainte de administrare si suspenisie gata preparata in tub cu aplicator, in forma de seringa.
La vizita de 2 luni la pediatru am aflat de acest vaccin. Initial am fost sceptica, nu stiam mare lucru despre infectia cu rotavirus si m-am gandit ca poate fi o gaselnita a medicilor de a mai smulge de la parinti niste banuti (se practica asta in Bucuresti, din pacate). Auzisem ceva-ceva, insa nu stiam prea multe despre infectie. Mi-am intins antenele printre mamicile si taticii de prichindei si am luat decizia de a-mi vaccina odrasla draga, chiar daca nu am certitudinea ca va fi protejata in totalitate de virus. O prietena cu 2 copii i-a vaccinat pe amandoi. Unul n-a facut gastroenterocolita, celalalt a facut si intr-o forma destul de grava. Altcineva si-a vaccinat baietelul, acesta a luat virusul, dar nu s-a manifestat foarte violent, n-a fost necesara spitalizarea pe o perioada prea lunga. Deci, cazuri si cazuri, depinde de la organism la organism.
La 3 luni, cand am mers cu domnisoara mea la masurat si cantarit, am cerut vaccinare. Mi s-a recomandat Rotarix. Se poate cumpara din farmacii numai pe baza de reteta sau se poate achita la pediatru. Eu am preferat sa il cumpar singura pentru ca e mai ieftin. La pediatru m-ar fi costat 300 lei, din farmacie l-am luat cu 213 lei (prima doza) si cu 233 lei (a doua doza). E acelasi vaccin, aceeasi farmacie, doar ca prima doza a fost cumparata in iulie, a doua in septembrie.
Dupa ce am dat turul farmaciilor (Dona - preferata mea, Sensiblu, Helpnet, Belladona, Catena) si am gasit Rotarix la preturi cuprinse intre 249 lei si 270 lei (oricum, mai bine decat la cabinet), mi-am amintit de Farmacia Tei, cea mai mare si ieftina farmacie din Bucuresti, parte a grupului Bebe Tei. Mai dificil de ajuns pana acolo, ca nu e decat un singur punct de vanzare, undeva prin Lacul Tei, departe de mine. Online nu am putut comanda fiindca e necesara prescriptia medicala.
Odata cumparat vaccinul, acesta trebuie tinut la rece pana la administrare, altfel poate fi ineficient. Atat de multa grija am avut sa respect conditia de a-l tine la rece incat la administrarea primei doze am uitat-o in frigider si am plecat spre cabinet cu capul in traista, fara vaccin. Mi-am amintit pe la jumatatea drumului care-i scopul vizitei la pediatru si ca n-am obiectul cu pricina la mine. A doua oara am fost mai atenta, am uitat numai carnetul de vaccinuri, da' n-a fost mare bai, mi-a notat ulterior datele doctorita. Deh, de-ale mamicilor. Bebei sanatosi s-avem ca pentru orice altceva gasim rezolvare!
Buna!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa fac si eu la bebel prima doza, cumparandu-l din farmacie.
Ma intereseaza cum l-ai dus pana la pediatru si daca i l-a administrat asa, rece.Ma gandesc ca e posibil sa il doara gatul apoi :( Multumesc!
Medicii nu pot vinde medicamente, nici macar mostre gratuite nu pot da
RăspundețiȘtergereVa contrazic ,am primit mostre gratuite de protectis pentru a vedea dacă este bun pentru cel mic fără a ma mai pune sa cumpăr si sa dau banii degeaba.
ȘtergereÎmi este frica sai fac vaccinul .
RăspundețiȘtergereDe ce vă este frică să faceți vaccinul ? Eu mâine trebuie să merg cu bebe la vaccin...
ȘtergereȘi eu am făcut la pitica mea la 2 și 6 luni și acum are 3 ani jumătate și nu mi a făcut niciodată virusul rotavirus
RăspundețiȘtergereEu nu fac acest vaccin la copil pt ca am văzut cazuri când au fost decese de la acest vaccin
RăspundețiȘtergereas vrea din suflet sa nu spun nimic necuviincios mamicilor care au comentat contra vaccinul...de ce e mai simplu sa dai crezare povestilor de pe net, decat sa ceri parerea unui medic, specialist in chestiile astea?ati vazut vreodata cum arata un copil internat in spital cu Rotavirus??? stiti cum se manifesta aceasta boala si ce tratament se administreaza n astfel de cazuri?? daca survine un deces, nu trebuie pus mereu pe seama vaccinului sau ultimului tratament administrat. sunt tot felul de comorbidităti, de cauze secunde care pot determina decesul, nu inseamna ca moare din cauza vaccinului, oameni buni!! de curiozitate, vizitati sectiile de infectioase si vedeti ce fel de cazuri gasiti acolo, ce patologii, ce tipuri de virusuri si bacterii ne omoara cu zilele, si cate s-ar putea evita daca ne-am vaccina la timp copii, sau chiar pe noi....ooofff...mama lor de zvonuri si experti medicali google-isti
RăspundețiȘtergere+1
ȘtergereAmbele doze sint 270lei?
RăspundețiȘtergereNu, una
RăspundețiȘtergereLe-am cumparat ieri,la recomandarea medicului,548 lei(ambele doze)
RăspundețiȘtergere