Mă găseşti şi aici

duminică, 10 ianuarie 2016

Ce faci dupa ce ai spart pusculita?

pusculita sparta purcelusi
Sursa foto
La intrebarea asta variantele de raspuns sunt infinite, as spune. Totusi, iata cateva idei:

  • strangi rapid cioburile de pe parchet 
  • numeri maruntisul cu sfiala de parca ai fi spart cutia milei
  • cheltui si ultimul sfant pe toale de firma si cocktailuri in mall cu fetele ori la bere cu baietii
  • apelezi grabnic la babacii-sponsori sa-ti vireze niste bani in cont pana-ti intra leafa 
  • faci rugaciuni si matanii sa fie doar un vis urat
  • te rogi sa gasesti urgent o Mama Omida sa-ti invie purcelusul
  • cauti online "reumplere pusculita sparta" sau "formatare hard card Ghita"
  • asculti spasit predica soacrei: "Iar ai cheltuit banii de aghiazma si coliva?"
  • daca e final de an, pleci din usa-n usa cu colindul, plugusorul, sorcova
Pentru mine cea mai buna idee e sa... cumpar alta pusculita. Asa stiu ca voi face un prim pas spre o economisire viitoare, sa am ce sparge cand imi crapa iar maseaua-n gura. Bine, bine, cumpar alta, dar cu ce bani?! Pai... tot cu ce am avut in pusculita. Regula de aur a banilor spune ca 10% din ei sa fie pusi la ciorap pentru zile negre, oricat de putini ar fi. E esential sa fii responsabil si sa ai grija de finantele personale, sa ai mereu o rezerva cat de mica, nici nu stii cand iti trebuie.

In afara de regula de mai sus, ar mai fi cateva mici trucuri pentru a-ti tine in frau cheltuielile cand ai cam ajuns la fundul sacului:

  • fa-ti mereu o lista cu cheltuielile curente lunare (utilitati, rate la banca pentru vreun credit, alt imprumut de returnat, cosul de alimente si alte lucruri de stricta necesitate, facturi telefon, abonamente transport, combustibil, taxe etc.) si achita mai intai ce ai pe lista, in ordinea prioritatilor;
  • fa cumparaturi cam o data pe saptamana dupa o lista bine stabilita si pe cat posibil ai grija sa nu te abati de la ea; mergand mai des prin magazine ti se lipesc de mana si alte obiecte care poate nu-s urgente si astfel faci economie de timp, bani si combustibil;
  • inainte sa mergi in supermarket mananca, altfel vei fi tentat sa adaugi in cos diverse maruntisuri de rontait sau care iti fac pofta pe moment;
  • compune un meniu saptamanal cu ceea ce ai vrea sa mananci si iti va fi mai usor sa grupezi cumparaturile (de exemplu: iei un pui mai mare, din pulpe faci o friptura, din piept niste snitele si din restul o ciorba, deci 3 feluri de mancare doar dintr-un singur produs). In plus, nu te mai intrebi zilnic "azi ce mai gatesc?". Cu ingredientele gata cumparate si depozitate in frigider stii mereu cam ce poti gati, dezgheti si prepari cat ai nevoie. Un alt avantaj e ca ai mereu alimente proaspete si in cantitati suficiente, fara sa fii nevoit sa arunci vreun surplus invechit / stricat in frigider. Si evident, totul devine mai economic. Nu-i musai sa gatesti luni varza, marti fasole, miercuri orez, ci alegi din meniul dinainte stabilit orice preparat ai pofta in acel moment.
  • fa mereu diferenta dintre nevoie si necesitate atunci cand cumperi ceva, raspunzand de fiecare data la intrebarea "ce se intampla daca NU cumpar acest produs?". Daca-i o nevoie, vei gasi solutie alternativa, daca nu ai gasit inseamna ca e o necesitate si chiar trebuie sa cumperi acel lucru (Exemplu de nevoie - I.: Ce se intampla daca nu iau bilete la teatru in seara asta desi simt nevoia sa ma relaxez? R.: Imi fac acasa o baie cu muuulta spuma, imi pun niste muzica si citesc apoi cartea preferata. Exemplu de necesitate - I.: Ce se intampla daca nu bag benzina desi mai am putina in rezervor? R.: Risc sa nu pot folosi masina sau sa raman ratacit pe coclauri.)
  • urmareste promotiile reale si fereste-te de ofertele X+1 gratis. Blochezi niste bani si cumperi mai mult decat ti-ai propus initial. Poate nici nu consumi tot acel pachet promotional si stiu ca nu-ti doresti sa arunci banii pe fereastra. Profita de reducerile din extra-sezon, pe principiul "Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car".
  • planifica-ti din timp evenimentele, calatoriile si vacantele si obtii biletele la pret mult mai redus
  • alege intotdeauna produse de calitate chiar de-s mai scumpe. Un pantof bun o sa te tina mult mai mult decat unul ieftin, pe care o sa-l schimbi cu altul in scurt timp sau trebuie sa investesti alti bani pentru reconditionare/intretinere. Recunosc, nu o data mi s-a intamplat sa dau mai multi bani pe plasturi decat am dat pe pantofi, deci in realitate pretul pantofilor a fost urias. :D 
  • nu pica in capcana cardurilor de credit fara dobanda sau cu dobanda minima; iti este foarte usor sa cheltui suplimentar si aiurea daca stii ca ai la dispozitie niste bani pe card / in cont. 
  • fereste-te de "am 1000 lei, ce pot face cu ei?", in favoarea "cat m-ar costa sa imi iau cutare lucru care-mi trebuie neaparat?".

Revenind la ce spuneam mai devreme, fii in permanenta atent la cheltuieli, fii responsabil. Daca ai deja datorii multe si apar urgente pe care nu le poti acoperi in acel moment, poti apela la un credit de la un IFN. E mai simplu, mai usor si fara prea multe batai de cap.

Sa zicem ca ai luat o amenda de circulatie de 350 lei si ai 48 de ore la dispozitie sa o achiti, altfel platesti dublu. In cercul tau de prieteni nu te poate ajuta nimeni cu o suma asa mare. Intri pe net si cauti solutii. Eu am gasit pe site la Telecredit un simulator pentru creditele pe care le ofera. Pentru suma de mai sus, imprumutata pentru 10 zile (pana cand sigur iti intra salariul in cont), returnezi la final 392 de lei. Deci iti acoperi necesitatea cu doar 42 de lei (4.20 lei/zi), altfel ai fi platit in plus alti 350 lei pe langa amenda (392 lei versus 700 lei).

La o prima privire, ai destule avantaje:

  • ai luat banii imediat, fara probleme, chiar daca ai si alte credite in derulare si ai depasit demult gradul maxim de indatorare.
  • daca returnezi mai devreme, ti se retine dobanda numai pana in ziua rambursarii anticipate
  • depui actele numai o singura data (set minim de acte trimise pe mail sau fax); daca mai ai nevoie si cu alta ocazie, esti deja in baza de date
  • nu faci drumuri la sediul societatii, totul e online, ai imprumut sigur si rapid, ti se vireaza banii in cont in cateva minute de la aprobare, dupa ce s-au facut niste verificari de baza. Nici macar nu conteaza daca nu esti in Bucuresti fix atunci.
  • fiind creditor direct, nu exista comision de acordare, analiza dosar etc.

credite rapide online

Ca sfat pentru imprumuturile de acest tip: nu te arunca la suma maxima pe care ti-o ofera creditorul. Daca iti trebuie 350 lei, ia 350 lei, nu 500 lei, cat ti-ar fi plafonul maxim pentru primul imprumut (de la al doilea, plafonul creste la 1500 lei, parca). Sigur ai gasi ce sa faci cu inca 150 lei, insa leu cu leu se aduna, dobanda creste si nu uita ca ai si alte cheltuieli, o lista luuuunga, cat toate zilele de post de peste an. Apeleaza cu incredere numai cand ti-a ajuns cutitul la os si ai spart demult pusculita. Vei gasi sprijin real, insa nu fa din asta o obisnuinta.

Cand in sfarsit iti intra leafa in cont, nu uita sa pui mai intai cei 10% in pusculita, sa platesti ce ai de platit si apoi cu restul descurca-te pana la urmatorul salariu. Daca lasi economiile in planul secund si cheltui din bani, vei economisi cu siguranta mai putin. Si pune pret pe fiecare banut, ai sa vezi ca la final de luna / trimestru / an se aduna sume deloc de neglijat, cu care poti sa iti indeplinesti niste vise frumoase, sa calatoresti, sa iti cumperi ceva mult ravnit.

Economiseste, nu te afunda inutil in datorii, cheltuie si consuma cu simt de raspundere, traieste-ti viata frumos. Ai numai una!


(*P)

2 comentarii:

Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)